Tweejaarlijkse nascholing Friese huisartsen, psychologen en POH's-GGZ

Deze nascholing is volgeboekt, u kunt zich niet meer aanmelden!

Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor een plek op de wachtlijst.

Friese huisartsen, psychologen en POH's-GGZ
 
 
Huisartsen worden van harte aanbevolen samen met hun POH-GGZ naar deze nascholing te komen.
 
Programma

15.00 - 15.30 uur    ontvangst

15.30 - 15.40 uur    welkom door dagvoorzitter Corrie Jongsma, huisarts/kaderarts ouderengeneeskunde

15.40 - 16.00 uur    'Op eigen kracht' door Paul David Meesters, ouderenpsychiater

16.00 - 16.20 uur    'De waarde van persoonlijke diagnostiek bij ouderen' door Marja Kootte, klinisch psycholoog en Christel Hofmans, ouderenpsychiater

16.30 - 17.15 uur    eerste carrouselronde

17.30 - 18.15 uur    tweede carrouselronde

18.15 - 19.00 uur    maaltijd

19.00 - 19.45 uur    derde carrouselronde

20.00 - 20.30 uur    afsluiting

 

Plenair

Op eigen kracht, door Paul David Meesters, ouderenpsychiater Van Andel Ouderenpsychiatrie, GGZ Friesland
Ouderdom is maatschappelijk vaak een stigma: “zo oud en kwetsbaar, dan moet je toch wel depressief worden...” Maar de ouderenpsychiatrie doet niet mee aan dat stigma. Integendeel: ook op hoge leeftijd horen actieve psychiatrische diagnostiek en behandeling vanzelfsprekend te zijn. Daar hoort ook bij dat de oudere zelf betrokken wordt. Ouderen ervaren weliswaar meer beperkingen dan jongere volwassenen, maar hun talenten en levenservaring zijn vaak een meerwaarde in het behandelcontact. Hulpverleners dienen daarvoor wel een open oog en oor te hebben. Dan kan het contact met een oudere psychiatrische patiënt ook voor henzelf verrijkend zijn.

 
De waarde van persoonlijke diagnostiek bij ouderen door Marja Kootte, klinisch psycholoog en Christel Hofmans, ouderenpsychiater
Diagnostiek van psychische klachten en persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen gaat verder dan DSM 5-classificatie. Persoonlijke diagnostiek kijkt naar de levensgeschiedenis van de ouderen. Met aandacht voor de persoon, integratie, zingeving en betekenisgeving. Wat maakt aanpassing aan de veranderde situatie zo moeilijk? Hoe kan therapie daarbij helpen?
In deze presentatie besteden we ook aandacht  aan de voorwaarden voor een werkzame therapeutische relatie met ouderen, van belang voor zowel huisarts als psycholoog.
 
 
Carrouselworkshops
Psychotrauma en ouderen door Willem Kingma en Lucie Groenendal, GZ-psychologen
Psychotrauma en PTSS worden bij ouderen niet altijd als dusdanig herkend (door professionals en patiënten). Soms ontstaan klachten pas jaren na de ingrijpende gebeurtenis, bijvoorbeeld door afnemende coping of cognitieve problemen (bijvoorbeeld een dementie of herseninfarct). Regelmatig worden klachten toegeschreven aan andere bij de patiënt bekende ziektebeelden of aan ouderdom.
De gevolgen van psychotrauma zijn echter nog goed te behandelen bij deze doelgroep, mits enige aanpassingen worden gedaan. Aan de hand van casuïstiek laten we zien hoe klachten zich manifesteren bij deze kwetsbare ouderen en hoe de behandeling er uit kan zien. Hierin zullen verschillende behandeltechnieken die gebruikt worden in de behandeling van psychotrauma worden toegelicht.
 
Subtiele cognitieve veranderingen na NAH door Roel Rood, GZ-psycholoog/educator
Meest voorkomende cognitieve stoornissen (met speciale aandacht voor de executieve stoornissen) en de neurologische gebieden die een rol spelen bij deze klachten/beperkingen. De verhoogde kwetsbaarheid bij ouderen bij het krijgen van NAH en premorbide kwetsbaarheid. Er wordt gebruik gemaakt van cases. Verder komt aan bod: neuropsychologisch onderzoek in vivo, hoe om te gaan met cognitieve stoornissen, trauma en cognitieve stoornissen, NAH en pijn.
 
Samen beslissen met ouderen door Ruth Pel, expert persoonsgerichte zorg
Samen beslissen met oudere patiënten en hun naasten helpt om zorg en behandelingen af te spreken die echt bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor de oudere. Omdat er bij ouderen vaak sprake is van multimorbiditeit, is het belangrijk om steeds voor ogen te houden: ‘Behandelen we de ziekte of behandelen we de patiënt?’ In deze workshop wordt het gespreksmodel ‘Samen beslissen met ouderen’ toegelicht en oefenen we aan de hand van virtuele gespreksscenario’s vaardigheden in het samen beslissen.
 
De overeenkomst tussen de dokter en de man waar niets mis mee is door Egbert van Foeken, GZ-psycholoog/acteur/dementiekenner
Een interactieve workshop over dementie in de spreekkamer.
  • Kijken naar dementie.
  • Door een paar simpele oefeningen je beter verplaatsen in iemand met dementie.
  • Voorbeelden krijgen aangereikt van gesprekstechnieken.
  • Casuïstiek: kunnen oefenen in gespreksvoering.
 
Accreditatie
is/wordt aangevraagd voor alle beroepsgroepen bij NIP, FGzPt, ABC1 en LV POH-GGZ (4 uren)
deelnemers zonder registratienummer bij één van boven-genoemde organisaties ontvangen een certificaat van deelname
 
 
Kosten
€ 175,00 per persoon
€ 300,00 per duo uit 1 praktijk (huisarts/POH-GGZ)
  
 
Annulering 
1  
Bij annulering van 1 november t/m 1 december 2019 wordt 75% (van het totaalbedrag) gerestitueerd.
2
Bij annulering van 2 t/m 23 december 2019 wordt 50% (van het totaalbedrag) gerestitueerd.
3
Bij annulering van 24 december 2019 t/m 10 januari 2020 wordt 25% (van het totaalbedrag) gerestitueerd, daarna vindt geen restitutie meer plaats.
4
U heeft altijd de mogelijkheid u te laten vervangen; graag in overleg met de organisatie. Er wordt dan wel 10% administratiekosten (van het totaalbedrag) in rekening gebracht.
5
Meldt u zich als duo aan, maar annuleert één persoon, dan geldt voor de andere persoon een deelnemersbedrag van € 175,00.
6
Na betaling via de website is uw inschrijving definitief.
 
 ouderenzorg 1
Voorbereidingscommissie